Przepis na musaka 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa np. jagnięcina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 100 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu obrać i pokroić w plastry.
2. W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso, smażyć na złoty kolor.
3. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, oregano i cynamon, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
4. Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i podsmażać przez 2 minuty, dolać mleko, ciągle mieszając, gotować do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wymieszać z ubitym jajkiem.
5. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, ułożyć połowę ziemniaków, na nich mięso w sosie, przykryć resztą ziemniaków, wlać sos z jajkiem na wierzch i posypać startym serem.
6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut, do zarumienienia sera. Podawać gorące.