Przepis na najprostszy bigos 📖
Przepis na najprostszy bigos:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 300 g kiełbasy (np. wieprzowej)
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokrój na drobne kawałki, a kiełbasę na plasterki.
2. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
4. Dodaj boczek i kiełbasę, i smaż przez kilka minut, aż mięso lekko się zrumieni.
5. Następnie dodaj do patelni pokrojone kiszone i białe kapusty. Mieszaj całość.
6. Wlej 1 szklankę wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Mieszaj.
7. Gotuj bigos na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż składniki się dobrze połączą i smaki się przegryzą.
8. Przed podaniem bigos wystudź i podgrzewaj goponownie. Przed podaniem usuń liście laurowe i ziele angielskie.
Smacznego!