Przepis na najzdrowszą owsiankę 📖
Oto przepis na najzdrowszą owsiankę:Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka (może być krowie, roślinne lub bez laktozy)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego do słodzenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców
- 1/4 szklanki dowolnych owoców, np. jagód, malin, truskawek lub kawałków jabłka
Sposób przygotowania:
1. W rondlu zagotuj mleko.
2. Dodaj płatki owsiane, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje.
3. Dodaj miód lub syrop klonowy do słodzenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż owsiankę do misek.
5. Posyp ją orzechami i owocami.
6. Owsiankę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ta owsianka jest bogata w błonnik dzięki płatkom owsianym, zawiera zdrowe tłuszcze i białko z orzechów, a także witaminy i antyoksydanty z owoców. Można ją dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, takie jak nasiona chia, ziarna słonecznika czy wiórki kokosowe. Smacznego!