Przepis na naleśniki z 4 jajek 📖

Przepis na naleśniki z 4 jajek:

Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce roztrzep jajka za pomocą widelca.
2. Dodaj mąkę, mleko, wodę, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj olej.
4. Na rozgrzany olej wlej cienką warstwę ciasta (ok. 1/4 szklanki na jednego naleśnika) i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni patelni.
5. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż zaczynają się delikatnie rumienić. Następnie przewróć naleśnik i smaż go jeszcze przez około 1-2 minuty z drugiej strony.
6. Smaż kolejne naleśniki, dodając po trochę oleju na patelnię przed każdym z nich.
7. Gotowe naleśniki podawaj na ciepło, np. z ulubionymi owocami, dżemem, cukrem pudrem, czy sosem czekoladowym. Możesz również dowolnie nadziewać je np. serem, szynką, czy warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z jajek
naleśniki bez jajek
naleśniki z 3 jajek
naleśniki z 2 jajek
łatwy naleśniki bez jajek