Przepis na naleśniki z kakao puchatek 📖
Składniki:- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, cukier i szczyptę soli. Użyj trzepaczki do dokładnego połączenia składników.
2. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
3. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. Na dużą patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej na średnim ogniu.
5. Naleśniki smaż na patelni, rozprowadzając równą warstwę ciasta. Smaż z obu stron, aż staną się lekko złote.
6. Przenoś gotowe naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie kolejnych partii, dodając odrobinę oleju na patelni jeśli to konieczne.
7. Naleśniki z kakao puchatek można podawać z różnego rodzaju nadzieniami, takimi jak dżem, krem czekoladowy, świeże owoce czy bita śmietana.
8. Smacznego!