Przepis na wafle z kakao 📖

Składniki:
- 125g masła
- 1 ¼ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło i odstaw je do wystudzenia.
2. W dużej misce wymieszaj cukier i jajka, aż powstanie jednolita masa.
3. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski z jajkami i cukrem.
4. Dodaj odmierzone mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Włącz waflowarkę, aby się rozgrzała.
6. Na rozgrzaną płytę waflowarki nakładaj porcję ciasta (ilość zależy od rozmiaru waflowarki) i zamknij ją. Pamiętaj, żeby ciasto równomiernie rozprowadziło się na całej powierzchni.
7. Piecz w zamkniętej waflowarce przez około 2-3 minuty, aż wafle będą chrupiące i lekko zrumienione.
8. Powtarzaj proces pieczenia z pozostałym ciastem.
9. Gotowe wafle wyjmij ostrożnie z waflowarki i odłóż na kratce do ostygnięcia.
10. Podawaj wafle z kakao samodzielnie lub polane syropem, posypane cukrem pudrem albo doprawione ulubionym nadzieniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowe wafle wafle
babkę z kakao
ajerkoniak z kakao
andrut kakao
ciasteczka z kakao