Przepis na nalewkę ananasową 📖
Przepis na nalewkę ananasową:Składniki:
- 1 duży ananas
- 500 ml wódki
- 250 g cukru
- 250 ml wody
Instrukcje:
1. Najpierw obierz ananasa i usuń jego skórkę. Następnie pokrój miąższ na drobne kawałki.
2. W dużym słoju włóż pokrojone kawałki ananasa i wlej wódkę. Zamknij słoik szczelnie.
3. Pozostaw słoik w temperaturze pokojowej na około 2-3 tygodnie, aby napój nabrał intensywnego smaku ananasa. Regularnie potrząsaj słoikiem, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Po upływie tego czasu przygotuj syrop cukrowy. Wlać wodę do garnka i zagotować. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
5. Po ostygnięciu syropu cukrowego odcedź nalewkę ananasową, aby oddzielić kawałki owocu od alkoholu. Przelej nalewkę do innego naczynia.
6. Dodaj ostudzony syrop cukrowy do nalewki ananasowej i dokładnie wymieszaj.
7. Nalewkę ananasową przelej do czystych butelek i zakręć je szczelnie.
8. Pozostaw butelki z nalewką w ciemnym i chłodnym miejscu przez co najmniej 2-3 miesiące, aby smaki się dobrze połączyły i napój nabrał odpowiedniej mocy.
9. Po tym okresie nalewka ananasowa będzie gotowa do degustacji.
10. Możesz podawać ją schłodzoną lub używać jako składnika w koktajlach.
Pamiętaj, że nalewki są alkoholowymi napojami i należy spożywać je z umiarem.