Przepis na nasi goreng 📖
Nasi goreng to popularne indonezyjskie danie z ryżem smażonym na wok'u, które można przygotować w domu. Oto przepis:Składniki:
- 400g ugotowanego na sztywno białego ryżu
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 100g młodych groszków
- 100g krewetek, oczyszczonych
- 2 jajka, ubite
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na rozgrzanym woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej.
2. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj marchewkę i groszek, smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Dodaj krewetki i smaż przez około 3 minuty, aż zaczną się różowieć.
5. Przesuń wszystkie składniki na bok woku i wlej ubite jajka. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż zaczną się ściągać i zetną.
6. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy i ketchup. Mieszaj wszystkie składniki razem, aż ryż się podgrzeje i wszystko równomiernie połączy.
7. Dopraw nasi goreng solą i pieprzem do smaku.
8. Przełóż danie na talerz i podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem plasterków ogórka lub limonki.
Smacznego!