Przepis na pałki z kurczaka w rękawie 📖

Przepis na pałki z kurczaka w rękawie:

Składniki:
- 4-6 pałek z kurczaka (skrzydełka lub uda)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 1 papryka, pokrojona w plastry
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżka mąki pszenna

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, papryką, solą, pieprzem oraz ziołami.
3. Dodaj pałki z kurczaka do miski i dokładnie wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty marynatą. Odstaw na 15-20 minut.
4. Na dno rękawa do pieczenia (lub zwykłej formy żaroodpornej) wymieszaj cebulę, marchewkę, paprykę oraz rozgnieciony czosnek.
5. Umieść pałki z kurczaka na warzywach w rękawie do pieczenia, starając się rozmieścić je równomiernie.
6. Wstaw rękaw do pieczenia (lub formę) do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy kurczak będzie dobrze upieczony i chrupiący.
7. Gdy kurczak jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i ostrożnie wyjmij z rękawa do pieczenia.
8. Opcjonalnie, aby sos był gęstszy, dodaj łyżkę mąki pszennej do soku z pieczenia, podgrzej i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
9. Podawaj pałki z kurczaka z upieczonymi warzywami i sosem. Możesz również podać je z ugotowanym ryżem lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pałki z kurczaka pieczone w rękawie
pałki z kurczaka na patelni
pałki z kurczaka w miodzie
pałki z kurczaka w sosie
pałki z kurczaka pieczone