Przepis na pasta z awokado i słonecznika 📖
Składniki:- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Nasiona słonecznika wrzuć do suchej patelni i praż przez kilka minut na średnim ogniu, aż staną się lekko zarumienione. Odstaw, aby przestygły.
2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. Przełóż go do miseczki.
3. Do awokado dodaj sok z limonki, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przestudzone nasiona słonecznika.
4. Za pomocą widelca dokładnie rozgnieć wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką pastę.
5. Dopraw pastę solą i pieprzem według własnego gustu. Możesz również dodać więcej soku z limonki, jeśli wolisz bardziej kwaśny smak.
6. Gotową pastę zawieź do słoiczka i przechowuj w lodówce przez około 1-2 dni.
7. Wykorzystaj pastę do smarowania kanapek, dodania do sałatek lub jako dip do kawałków warzyw. Smacznego!