Przepis na pasztet taty 📖
Przepis na pasztet taty:Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 200g wątroby drobiowej
- 100g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 100ml mleka
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso, wątrobę i boczek pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
4. Dodaj mięso i wątrobę, podsmażaj je przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Całość przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
6. Gdy mięso przestygnie, dodaj do niego roztrzepane jajka, bułkę tartą, mleko oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Powstałą masę przełóż do natłuszczonej keksówki.
8. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C.
9. Pasztet wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem.
Gotowy pasztet taty możesz podać na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub przekąskę. Smacznego!