Przepis na pierniczki 📖

Oto przepis na tradycyjne pierniczki:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miodu
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (można również dodać cynamon, imbir, goździki)
- szczypta soli

Instrukcje:
1. W dużym rondlu rozgrzej miód na średnim ogniu, dodaj cukier i masło, a następnie mieszaj, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Odstaw na bok.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę piernikową i sól. Możesz dodać też inne ulubione przyprawy.

3. Do miski dodaj mieszaninę mąki i powoli dolewaj rozpuszczoną masę miodową. Wymieszaj łyżką drewnianą lub ręką, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj jeszcze odrobinę miodu lub mleka.

4. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę, aby odpoczęło.

5. Gdy ciasto jest schłodzone, rozwałkuj je na grubość około 5 mm na oprószonej mąką powierzchni. Możesz również użyć papieru do pieczenia, aby uniknąć przywierania.

6. Wytnij ciasteczka w różnych kształtach za pomocą foremek na pierniki. Układaj je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

7. Piecz pierniczki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-12 minut, aż lekko się zarumienią.

8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze. Pierniczki stwardnieją po ostygnięciu.

9. Gotowe pierniczki można dekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypkami cukrowymi, według własnych upodobań.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie pierniczki
pierniczki wielkanocne
idealne pierniczki
lukier pierniczki
lukier na pierniczki