Przepis na piernik staropolski 📖
Piernik staropolski jest tradycyjnym polskim wypiekiem, którego receptura została przekazywana z pokolenia na pokolenie. Oto prosty przepis na piernik staropolski:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g miodu
- 150g cukru
- 150g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (zawiera cynamon, imbir, goździki itp.)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 100g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 100g suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W rondlu podgrzej miód, cukier i masło, aż masa się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i kakao.
3. Dodaj jajka i ostudzoną masę z miodem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jeśli chcesz, możesz dodać orzechy włoskie i suszoną żurawinę do ciasta i delikatnie wymieszać.
5. Przełóż ciasto do foremek na pierniki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż piernik będzie lekko zarumieniony i sprężysty w dotyku.
7. Po upieczeniu wyjmij pierniki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Piernik staropolski jest najlepszy po kilku dniach, gdy aromat i smaki się przegryzą. Możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku, aż do 2-3 tygodni. Smacznego!