Przepis na piernikowo porzeczkowe 📖

Przepis na piernikowo-porzeczkowe:

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 szklanki porzeczek

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki.

2. W innym naczyniu ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbij jajko i miksuj całość.

3. Dodaj do masy mąki, a następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

4. Na końcu dodaj porzeczki i miksuj razem z ciastem, uważając, by nie potłuc ich zbyt dużo.

5. Wylej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza lub aż do momentu, gdy piernik będzie dobrze upieczony i lekko zrumieniony.

6. Po upieczeniu, odstaw ciasto do ostygnięcia. Pokrój na kawałki i podawaj z ulubionym napojem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wino agrestowo porzeczkowe