Przepis na pierog 📖
Składniki na ciasto:- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, sól i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na elastyczną kulę.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy około 20 minut, aż będą miękkie.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż zmięknie.
4. Miękkie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy do nich smażoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką, napełniamy farszem i zlepimy w pierogi.
6. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną wypływać na powierzchnię (około 3-4 minuty). Podajemy z dodatkiem smażonej cebuli lub skwarków. Smacznego!