Przepis na pierog 📖

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, sól i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na elastyczną kulę.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy około 20 minut, aż będą miękkie.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy, aż zmięknie.

4. Miękkie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy do nich smażoną cebulę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

5. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką, napełniamy farszem i zlepimy w pierogi.

6. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zaczną wypływać na powierzchnię (około 3-4 minuty). Podajemy z dodatkiem smażonej cebuli lub skwarków. Smacznego!

Podobne przepisy

pierog bilgorajski
pierog jaglany