Przepis na pierog bilgorajski 📖

Pierogi bilgorajskie to pyszne tradycyjne danie z regionu Lubelszczyzny w Polsce. Oto przepis na pierogi bilgorajskie:

Składniki na ciasto:

- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250ml wody
- szczypta soli

Składniki na farsz:

- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z mąki, jajek, wody i szczypty soli. Odstaw na 30 minut.

2. Ugotuj ziemniaki, odcedź i rozgnieć je. Następnie podsmażyć na patelni cebulę i czosnek i dodać do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

3. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż aż będzie złotobrązowe. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj dokładnie.

4. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółka.

5. Na każdym kołku umieść porcję farszu i zlep rożki.

6. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut lub aż wypłyną na powierzchnię.

7. Podawaj z masłem i polana pokrojona w kostkę skwarkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi biłgorajski
pierog
pierog jaglany