Przepis na podudzie z piekarnika 📖

Podudzie z piekarnika to pyszne danie mięsne, które idealnie nadaje się na obiad. Oto mój przepis na tę potrawę:

Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna, pokrojona w plastry

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Układ podudzia z kurczaka na blasze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek.

3. Posyp kurczaka posiekanym czosnkiem, suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.

4. Ułóż plastry cytryny na wierzchu kurczaka i przykryj całość papierem aluminiowym.

5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone i miękkie.

6. Po upieczeniu usuń folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż kurczak będzie pięknie rumiany.

7. Podawaj podudzie z piekarnika z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, kaszą lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

impreze z piekarnika
indyka z piekarnika
halibuta z piekarnika
halibut z piekarnika
hot dogi z piekarnika