Przepis na podudzie z piekarnika 📖
Podudzie z piekarnika to pyszne danie mięsne, które idealnie nadaje się na obiad. Oto mój przepis na tę potrawę:Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Układ podudzia z kurczaka na blasze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek.
3. Posyp kurczaka posiekanym czosnkiem, suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
4. Ułóż plastry cytryny na wierzchu kurczaka i przykryj całość papierem aluminiowym.
5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone i miękkie.
6. Po upieczeniu usuń folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż kurczak będzie pięknie rumiany.
7. Podawaj podudzie z piekarnika z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, kaszą lub surówką.
Smacznego!