Przepis na przystawki 📖
Przepis na przystawki:1. Sałatka z grillowaną papryką i serem feta:
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 150 g sera feta
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Papryki grillujemy na ruszcie do chrupkości. Ostudzone kroimy na paski, ser fetę kruszymy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
2. Krewetki w cieście wonton:
- 200 g krewetek
- 100 g cieśli wonton
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sos sojowy
Krewetki obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W misce mieszamy posiekany czosnek, drobno pokrojony szczypiorek i krewetki. Cieście wonton dzielimy na trójkąty, na każdym kładziemy porcję farszu z krewetkami i szczypiorkiem. Składamy na pół, a brzegi przyciskamy. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem sojowym.
3. Crostini z serem kozim i figą:
- bagietka lub chleb tostowy
- 200 g sera koziego
- 2 figi
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek do skropienia
- kilka listków świeżej mięty
Bagietkę kroimy na plastry i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia na chrupkość. Ser koziego kroimy na plasterki, a figę na cienkie plastry. Na każdym crostiniu układamy plasterki sera i figi, skrapiamy miodem i oliwą z oliwek. Dekorujemy liśćmi mięty. Podajemy na ciepło.