Przepis na rogale 📖

Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 100g cukru
- 200g masła
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
- 200g masy makowej
- 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez sito do dużej miski i dodaj drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj składniki.

2. W osobnym naczyniu podgrzej mleko, a następnie dodaj do niego masło i rum. Wymieszaj, aż masło się rozpuści.

3. Wlej ciepły płyn do miski z suchymi składnikami oraz dodaj żółtka. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odkładaj je na bok na około godzinę, by podwoiło swoją objętość.

4. Przygotuj masę makową. Zmiel maku na mąkę (możesz kupić gotową). Wymieszaj z cukrem i odrobiną mleka, aż powstanie jednolita masa.

5. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na stolnicy. Pokrój w trójkąty, a następnie na każdym z nich połóż łyżkę masy makowej. Zwiń trójkąty, formując rogale.

6. Układaj rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem.

8. Piecz rogale przez około 20 minut, aż staną się złociste. Po upieczeniu odstaw by ostygły. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

rogale sniadaniowe