Przepis na rogaliki nadziewane 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- nadzienie np. powidła śliwkowe

Przygotowanie:
1. Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i wyrosną.
2. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier waniliowy i rozpuszczone drożdże.
3. Dodać masło pokrojone w kostkę i jajka. Zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
4. Odstawić ciasto na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
6. Pokroić go na trójkątne kawałki.
7. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować powidła śliwkowe.
8. Zwinąć kawałki od szerszego końca do węższej strony, tworząc rogaliki.
9. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
11. Po upieczeniu wyjąć rogaliki z piekarnika i ostudzić.

Smacznego!

Podobne przepisy

orzeszki nadziewane
nadziewane awokado
babeczki nadziewane
nadziewane orzechy
jajka nadziewane