Przepis na rosół jarski 📖
Przepis na rosół jarski:Składniki:
- 1,5-2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały korzeń selera
- kilka kawałków kawałek selera naciowego
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Obierz marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek, seler i pokrój je na większe kawałki.
3. Dodaj pokrojone warzywa do gotującej się wody.
4. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
5. Dopraw rosoł sól i pieprzem do smaku.
6. Gotuj rosoł na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż warzywa będą miękkie i wydzielą aromatyczny smak.
7. Po ugotowaniu rosołu odcedź wywar i usuń warzywa.
8. Posiekaj świeżą natkę pietruszki.
9. Podawaj rosół z natką pietruszki posypaną na wierzchu.
Smacznego!