Przepis na sajgonki 📖
Składniki:- cienkie ciasto do sajgonek (można kupić w sklepie azjatyckim)
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 papryka (opcjonalnie)
- 50g grzybów mun
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- sos słodko-kwaśny do podania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę umyj, obierz i pokrój w cienkie paseczki.
2. Grzyby mun namocz w letniej wodzie przez około 10 minut. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor.
4. Dodaj marchewkę, paprykę i grzyby mun. Wszystko podsmaż jeszcze przez kilka minut.
5. Dopraw warzywa i mięso sosem sojowym.
6. Rozcieńcz mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej na patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
7. Przygotowane ciasto do sajgonek umieść na stolnicy. Na środku ciasta umieść porcję farszu, zawiń z boków, a następnie zroluj sajgonki.
8. Sajgonki usmaż na złoty kolor na głębokim oleju.
9. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem.
Smacznego!