Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami 📖
Składniki:- 12 arkuszy papieru do sajgonek (dostępne w większości sklepów azjatyckich)
- 200 g filetów z kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 marchewka, julienne
- 1 cebula, pokrojona w cienkie paski
- 1 puszka kiełków fasoli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
Sos do zanurzania:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwolni swój aromat.
2. Dodaj kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż stanie się delikatnie zrumieniony.
3. Dodaj marchewkę, cebulę i kiełki fasoli. Smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj sos sojowy, sos rybny, cukier, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw na bok, aby przestygły.
5. Na mokrej ściereczce rozłóż jeden arkusz papieru do sajgonek. Na środku umieść około 2 łyżek nadzienia. Złoż ściereczkę, tak aby zawinąć sajgonkę. Powtórz ten krok, aż skończą się składniki.
6. Rozgrzej głęboki garnek z olejem do głębokiego smażenia (350 °C).
7. Smaż sajgonki po 3-4 na raz, aż staną się złote i chrupiące. Odsącz nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
8. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy i ocet ryżowy, służy on do zanurzania sajgonek.
9. Podawaj sajgonki na ciepło, z sosem do zanurzania osobno, jako dodatek.
Smacznego!