Przepis na salatka szopska 📖
Składniki:- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 200g sera feta
- 100g czarnych oliwek (opcjonalnie)
- Kilka listków świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Pomidory, ogórek i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do salaterki.
2. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plasterki lub półplasterki i dodaj do warzyw.
3. Ser feta pokrój również w kostkę i dodaj do pozostałych składników w salaterce. Jeśli lubisz, możesz również dodać czarne oliwki.
4. Posiekaj kilka listków bazylii i dodaj do sałatki.
5. W osobnym naczyniu przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
6. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
7. Sałatkę szopską można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs, ryb lub pieczywa.
Smacznego!