Przepis na sałatka z tuńczyka 📖

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka wędzonego w oleju
- 1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki
- 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę
- 10 czarnych oliwek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- Sok z połowy cytryny
- 3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.
2. W misce łączymy pokrojoną cebulę, paprykę, ogórka, jajka, oliwki i posiekany koperek.
3. Dodajemy rozdrabnianego tuńczyka.
4. W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny, majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do sałatki.
5. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, jeśli jest to potrzebne.
6. Sałatkę z tuńczyka najlepiej schłodzić przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się dobrze połączyły.

Smacznego!

Podobne przepisy

burgery z tuńczyka
tatar z tunczyka
pulpety z tuńczyka
zapiekankę z tuńczyka
salatka blt