Przepis na salatka z awokado 📖
Składniki:- 2 duże awokado
- pół czerwonej cebuli
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry (lub pietruszki)
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wydrąż łyżeczką. Pokrój w kostkę.
2. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka, a paprykę, ogórek i pomidor pokrój w kostkę.
3. W dużej misce połącz awokado, cebulę, paprykę, ogórek i pomidor.
4. Dodaj posiekaną kolendrę.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj sok z limonki i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Polej dressingiem sałatkę z awokado i delikatnie wymieszaj.
7. Sałatkę można podać od razu, ale smaki lepiej się przegryzą, gdy zostawisz ją w lodówce na około 30 minut przed podaniem.
Smacznego!