Przepis na salatka mimoza 📖
Składniki:- 4 jajka
- 200 g gotowanego kurczaka (np. pierś)
- 2 ogórki konserwowe
- 2 marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4-5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo, schłodź je, obierz ze skorupek i oddziel żółtka od białek.
2. Kurczaka również ugotuj (jeśli nie masz gotowanego), wystudź go i pokrój w drobną kostkę.
3. Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę.
4. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Do osobnej miski przełóż pokrojone żółtka, dodaj majonez i rozgnieć je widelcem, aż powstanie gładka masa. Dopraw solą i pieprzem.
6. Na dużej półmiski ułóż warstwę zetrzyjanej marchewki (zostaw odrobinę do dekoracji).
7. Następnie równomiernie rozłóż pokrojonego kurczaka na warstwie marchewki.
8. Na kurczaku ułóż warstwę ogórków konserwowych.
9. Następnie dodaj groszek konserwowy.
10. Na wierzchu salatki równomiernie rozsmaruj masę żółtkową, tworząc ostatnią warstwę.
11. Na małej talerzyku rozdrobnij białka jajek i wymieszaj je z odrobiną startej marchewki.
12. Posyp salatkę równomiernie powstałą mieszanką z białek i marchewki.
13. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.
14. Salatkę Mimoza schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem.
Smacznego!