Przepis na sałatkę królowa imprez 📖
Składniki:- 1 duża główka sałaty masłowej
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek świeży
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa w kawałkach (ewentualnie świeży ananas)
- 200 g sera feta
- 150 g oliwek czarnych
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Główkę sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki.
2. Pomidora, ogórka, papryki, cebulę i ser fetę pokrój w kostkę.
3. Oliwki przekrój na pół.
4. Ogórek, paprykę i cebulę lekko posól, odstaw na kilka minut, a następnie odcisnij nadmiar płynu.
5. W dużej misce połącz sałatę, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, kukurydzę, ananasa, oliwki, ser feta, bazylię i natkę pietruszki.
6. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej przygotowaną sałatkę tym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
7. Sałatkę podawaj od razu lub schowaj do lodówki na około godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!