Przepis na sos czosnkowy aioli 📖

Aioli to klasyczny, popularny w kuchni śródziemnomorskiej sos czosnkowy, który idealnie pasuje do różnych dań. Oto prosty przepis na aioli:

Składniki:
- 2 żółtka jaj
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. W misce umieść żółtka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
3. Powoli wlej oliwę z oliwek w cienkim strumieniu, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji majonezu.
4. Kontynuuj mieszanie i dodawanie oliwy, aż uzyskasz pożądaną konsystencję sosu.
5. Dopraw aioli solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
6. Gotowy sos czosnkowy przelać do słoika i przechowywać w lodówce przez około 1-2 dni przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron aioli
sos czosnkowy fit
sos czosnkowy
sos czosnkowy z kfc
sos czosnkowy do tortilli