Przepis na makaron aioli 📖
Składniki:- 250g makaronu
- 4 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę czosnkową.
3. W misce wymieszaj żółtka, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
4. Powoli dodawaj oliwę z oliwek do miski, jednocześnie cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty i jednolity sos.
5. Dodaj przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszaj.
6. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodaj przygotowany aioli i delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron.
7. Podawaj od razu, np. posypany świeżym pietruszkiem lub startym parmezanem.
Smacznego!