Przepis na makaron aioli 📖

Składniki:
- 250g makaronu
- 4 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę czosnkową.

3. W misce wymieszaj żółtka, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

4. Powoli dodawaj oliwę z oliwek do miski, jednocześnie cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty i jednolity sos.

5. Dodaj przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszaj.

6. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodaj przygotowany aioli i delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył makaron.

7. Podawaj od razu, np. posypany świeżym pietruszkiem lub startym parmezanem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos czosnkowy aioli
makaron z jaj
makaron
makaron fit
makaron po azjatycku