Przepis na sos pieczarkowy ii 📖

Składniki:
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
2. W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż lekko się zeszklią.
3. Dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, aż pieczarki zmiękną i zwiększą swoją objętość.
4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż przez około 2 minuty, aby mąka się zarumieniła.
5. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając ciągle, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
6. Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
7. Przed podaniem posyp sos posiekaną natką pietruszki.

Gotowy sos pieczarkowy idealnie pasuje do mięs, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Smacznego!

Podobne przepisy

krem pieczarkowy