Przepis na krem pieczarkowy 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50g masła
- 1 łyżka mąki
- 500ml bulionu warzywnego
- 250ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Oczyść i posiekaj pieczarki, cebulę i czosnek.
2. Rozgrzej masło w garnku i wrzuć do niego cebulę i czosnek. Podsmażaj przez kilka minut aż cebula zmięknie.
3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
4. Wsyp mąkę do garnka i mieszaj przez minutę, aż składniki się połączą.
5. Wlej powoli bulion warzywny, ciągle mieszając. Poczekaj aż krem zacznie bulgotać.
6. Zmniejsz ogień i gotuj krem przez 15 minut.
7. Wlej śmietanę i przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
8. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na stronę. W międzyczasie możesz zblendować krem, by był bardziej gładki.

Twój krem pieczarkowy jest gotowy! Podaj go ze świeżo posiekaną natką pietruszki i kawałkiem chleba. Smacznego!

Podobne przepisy

sos pieczarkowy ii
krem do wz
krem do andruta
krem bezy
krem napoleonek