Przepis na sos z vegety 📖

Przepis na sos z Vegety:

Składniki:
- 2 łyżki Vegety
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: zioła i przyprawy wg uznania (np. oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek aż się zeszklią.
3. Dodaj mąkę i chwilę mieszaj, aż się zrumieni.
4. Stopniowo wlej bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
5. Dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz Vegetę.
6. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj wybrane zioła i przyprawy.
8. Gotowy sos z Vegety przelej do słoika lub innego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Sos z Vegety jest idealny do przygotowywania różnych potraw, np. dań makaronowych, mięs, ryb, warzyw czy sałatek.

Podobne przepisy

rosół ile vegety