Przepis na rosół ile vegety 📖
Składniki:- 1 kg mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina), najlepiej z kością
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, a jeśli korzystamy z kości, zalecamy je sparzyć i zmyć zimną wodą.
2. Do dużego garnka wlać ok. 2,5 litra wody, a następnie dodać mięso.
3. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
4. Marchewki, pietruszki, por, cebulę i czosnek oczyścić, a następnie pokroić na większe kawałki.
5. Warzywa dodać do garnka z mięsem.
6. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
7. Od czasu do czasu usuwać powstającą pianę.
8. Rosół odcedzić przez dużą sitko, oddzielając mięso i warzywa od wywaru.
9. Mięso i warzywa można podać oddzielnie jako drugie danie.
10. Rosół podawać z dodatkiem ugotowanego makaronu lub klusek oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!