Przepis na szakszuka 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno kroimy, paprykę i pomidory w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Smażymy aż zmięknie.
3. Następnie dodajemy paprykę i czosnek, smażymy razem przez około 5 minut.
5. Dodajemy pomidory, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku oraz 1/4 szklanki wody. Smażymy razem przez kolejne 5 minut.
6. Na patelnię wbijamy jajka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut, aż białka się ścięną, a żółtko pozostanie płynne.
7. Gotową szakszukę podajemy z pieczywem lub solo. Smacznego!

Podobne przepisy

szakszuka z kurkami