Przepis na szarlotkę z lodami 📖
Przepis na szarlotkę z lodami:Składniki:
- 6 duże jabłek
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cynamon do smaku
- 1 lód waniliowy
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki.
2. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy jabłka oraz około 2 łyżki cukru. Smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Przesypujemy do miski i studzimy.
3. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier, proszek do pieczenia oraz 150 g masła. Drobimy składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
4. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Na blaszkę wykładamy większą część ciasta, równomiernie rozprowadzając je na dnie i brzegach formy.
6. Na ciasto wykładamy uprzednio przygotowane jabłka, równomiernie je rozkładając.
7. Na wierzch jabłek posypujemy cynamonem (można również dodać odrobinę cukru waniliowego).
8. Z mniejszej części ciasta formujemy walec, a następnie kroimy go na plasterki. Plasterki kładziemy na wierzchu jabłek, tworząc charakterystyczne kratownice.
9. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
11. Podajemy porcję szarlotki z kawałkiem lodów waniliowych - roztopione lody smakują wspaniale w połączeniu z ciepłym ciastem.
Smacznego!