Przepis na szaszlyk 📖
Szaszłyk:Składniki:
- 500g mięsa (np. z szynki, piersi z kurczaka lub łopatki wieprzowej)
- 2 cebule
- 2 papryki (najlepiej czerwona i zielona)
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój na kawałki o równych rozmiarach i połóż do miski.
2. Cebule, papryki i pomidory przepołów, a następnie każdą połówkę pokrój na mniejsze kawałki.
3. Wymieszaj mięso z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostaw do marynowania (najlepiej na kilka godzin, ale można też dłużej, np. przez noc).
4. Kładź na patyczki (saszłyki) na przemian kawałki mięsa i warzyw.
5. Grilluj na rozgrzanym ruszcie, od czasu do czasu obracając. Gotowe szaszłyki powinny być dobrze przypieczone z każdej strony i miękkie w środku.
Smacznego!