Przepis na szparagi na sniadanie 📖
Śniadanie ze szparagami:Składniki:
- 1 pęczek świeżych szparagów
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Oczyść szparagi, usuwając twarde końce. Wyskrob kawałki skóry z dolnej części łodygi, aby wyeksponować delikatne wnętrze.
2. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj szczyptę soli. Gotuj szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się jędrne, ale wciąż lekko chrupiące. Następnie odcedź.
3. W tym samym czasie możesz przygotować jajka na miękko lub według preferencji.
4. W małej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Wrzuć szparagi na patelnię i smaż przez kilka minut, aż lekko się zrumienią.
5. Na drugiej patelni podsmaż szynkę.
6. Ułóż szparagi na talerzu, dodaj jajka na miękko i plastry szynki. Posól i popieprz według uznania.
7. Dla dodatkowego smaku możesz dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki lub sok z cytryny.
Smacznego!