Przepis na szybkie ciasto czekoladowe 📖

Oto przepis na szybkie ciasto czekoladowe:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jaja
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: polewa czekoladowa, owoce lub bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść foremkę do ciasta.
2. W misce nad garnkiem z wrzątkiem rozpuść czekoladę i masło, mieszając, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia.
3. W dużej misce ubij jaja i cukier, aż do momentu, gdy masa stanie się jasna i puszysta.
4. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
5. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną czekoladę i masło, dokładnie mieszając.
6. Dodaj suchą mieszankę mąki i proszku do masy czekoladowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodzić suchy.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Jeśli chcesz, udekoruj ciasto polewą czekoladową, owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe szybkie
szybkie ciasto czekoladowe z kremem
szybkie ciasto czekoladowe z kakao
szybkie ciasto bez pieczenia czekoladowe
szybkie ciasto czekoladowe bez mleka