Przepis na szybkie ciasto z owocami sezonowymi 📖
Oto przepis na szybkie ciasto z owocami sezonowymi:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka świeżych owoców sezonowych (np. truskawki, jagody, maliny)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj roztopione masło, jajka i wanilię. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Wyłóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na wierzchu rozłóż równomiernie świeże owoce sezonowe.
5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!