Przepis na ciasto z owocami sezonowymi 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, jeżyny)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i utrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier i jajka, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną na większą, a drugą na mniejszą.
5. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około pół centymetra i wyłóż nim spód formy do pieczenia.
6. Na spód ciasta połóż owoce sezonowe.
7. Z mniejszej części ciasta uformuj wałek i ułóż go na brzegu formy, aby powstał brzeg ciasta.
8. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
10. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie ciasto z owocami sezonowymi
ciasto fit z owocami
ciasto z owocami
ciasto olejowe z owocami
ciasto z bezami i owocami