Przepis na szybkie i proste faworki 📖
Przepis na faworki:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i roztopione masło.
3. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
5. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 1 cm.
6. Złóż paseczki ciasta w charakterystyczną dla faworków formę (półksiężyc lub warkocz).
7. Na patelni rozgrzej olej.
8. Wrzuć faworki do gorącego oleju i smaż z obu stron na złoty kolor.
9. Wyjmij faworki z patelni i odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp faworki obficie cukrem pudrem.
11. Podawaj od razu i delektuj się pysznymi faworkami!
Smacznego!