Przepis na szybkie i proste rafaello 📖
Składniki:- 200g masy kokosowej
- 100g białego czekolady
- 100g migdałów
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- starta skórka z 1 cytryny
- plastry białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuść masę kokosową na małym ogniu. Dodaj cukier puder, mleko, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do masy rozpuszczoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Zostaw masę w lodówce na około 2 godziny, aby stężała.
4. W międzyczasie upraż migdały na suchej patelni, a następnie drobno je posiekaj.
5. Po schłodzeniu masy do konsystencji, zrób małe kulki (o wielkości tradycyjnych rafaelli).
6. Każdą kulkę obtocz w posiekanych migdałach, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Zostałe płatki białej czekolady rozpuść na małym ogniu i skrop nimi każdą kulkę rafaello.
8. Włóż rafaello do lodówki na około 30 minut, aby czekolada stężała.
Rafaello są gotowe do podania. Smacznego!