Przepis na tikka masala 📖

Tikka Masala to popularne danie kuchni indyjskiej. Oto przepis na tradycyjne Tikka Masala:

Składniki:
- 500 g kurczaka (pokrojonego w kostkę)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 cebula (posiekana)
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 cm kawałek imbiru (starty)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra (do dekoracji)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj jogurt z papryką, kminem, kolendrą, kurkumą, garam masalą, solą i pieprzem. Dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby marynata wchłonęła się w mięso.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i imbir na złoty kolor.
3. Dodaj kurczaka wraz z marynatą i smaż na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
4. Następnie dodaj passatę pomidorową i śmietanę do kurczaka. Dobrze wymieszaj i gotuj na niskim ogniu przez kolejne 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
5. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj z ugotowanym ryżem, naanem lub plackami roti. Posyp świeżą kolendrą przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

skrzydelka garam masala z piekarnika