Przepis na skrzydelka garam masala z piekarnika 📖

Przepis na skrzydełka garam masala z piekarnika:

Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki garam masala (mieszanka indyjskich przypraw)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kolendru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- Sok z 1 cytryny
- Posiekana świeża kolendra (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Skrzydełka umyj i osusz. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, garam masala, paprykę, kumin, kolendrę, sól, pieprz i sok z cytryny.
2. Skrzydełka zanurzaj w przyprawionej marynacie, dokładnie je smarując ze wszystkich stron. Pozostaw w lodówce na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
4. Przełoż skrzydełka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby były ułożone w jednej warstwie.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, lub aż skrzydełka będą dobrze dopieczone i złociste.
6. Po wyjęciu z piekarnika posyp skrzydełka posiekaną świeżą kolendrą i podawaj jako przekąskę lub główne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

skrzydełka rosół
skrzydełka indyka
tikka masala
kolacje z piekarnika
kolacje bez piekarnika