Przepis na tiramisu z rumem 📖

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 80g cukru
- 150ml kawy espresso
- 50ml rumu
- 200g biszkoptów (preferowane ladyfingers)
- Kakao do posypania

1. Oddziel żółtka od białek. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę.
2. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj ser mascarpone do miski z żółtkami i cukrem. Wymieszaj wszystko razem aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek do masy serowej. Delikatnie wmieszaj wszystko aż składniki się połączą.
5. W oddzielnej misce połącz kawę espresso z rumem.
6. Dno naczynia do tiramisu (np. prostokątnego lub okrągłego) obtaczaj krótko w kawie z rumem i układaj w nim pierwszą warstwę biszkoptów.
7. Na biszkoptach rozprowadź połowę przygotowanej masy serowej.
8. Powtórz proces zanurzania biszkoptów w kawie z rumem i ułóż je na warstwie serowej.
9. Na biszkoptach rozprowadź drugą połowę masy serowej.
10. Posyp wierzch tiramisu obficie kakao.
11. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny lub nawet na całą noc, aby dobrze się schłodziło i aby biszkopty nasiąkły.
12. Spróbuj, smacznego!

Podobne przepisy

drinki z rumem
drink z rumem
herbatę z rumem
babkę z rumem
mojito z rumem