Przepis na tłuste jedzenie 📖
Spaghetti carbonara:Składniki:
- 400g spaghetti
- 200g boczku
- 3 jajka
- 100g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na dużą patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i rozgrzej na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.
2. W międzyczasie ugotuj spaghetti w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
3. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do nich starty parmezan, posiekane ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.
4. Gdy spaghetti będzie gotowe, odcedź je, zostawiając odrobinę wody z gotowania.
5. Na patelni z boczkiem zdejmij ją z ognia i dodaj odcedzone spaghetti. Delikatnie wymieszaj, tak aby spaghetti zostało pokryte tłuszczem z boczku.
6. Dodaj przygotowany wcześniej sos jajeczno-serowy do makaronu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aż sos obmyje wszystkie nitki spaghetti.
7. Podawaj natychmiast, posypując danie dodatkową porcją startego parmezanu. Smacznego!