Przepis na tosty z pieczarkami 📖
Składniki:- 8 kromek chleba tostowego
- 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej masło i olej roślinny na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać wodę. W razie potrzeby dodaj odrobinę soli, aby przyspieszyć ten proces.
4. Dodaj śmietanę do pieczarek i podsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, aż się zagęści.
5. Dopraw pieczarki do smaku solą i pieprzem.
6. Rozgrzej płytę grzewczą lub tostera.
7. Rozprowadź równomiernie około 2 łyżki nadzienia pieczarkowego na jednej kromce chleba.
8. Posyp każdą kromkę niewielką ilością startego żółtego sera.
9. Przykryj drugą kromką chleba, tworząc kanapkę.
10. Umieść kanapki na rozgrzanej płycie grzewczej lub w tosterze, i opiekaj przez około 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
11. Powtarzaj ten proces dla pozostałych kanapek.
12. Gotowe tosty z pieczarkami podawaj od razu, najlepiej z ulubionym sosem lub dodatkowymi warzywami.
Smacznego!