Przepis na tosty z pieczarkami i serem 📖
Składniki:- 8 kromek chleba tostowego
- 250g pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 łyżki masła
- 200g sera żółtego, startego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż ją aż stanie się miękka i lekko zrumieniona.
2. Dodaj pokrojone pieczarki do patelni i smaż je przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko podsmażone. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
3. Na drugiej patelni, bez użycia tłuszczu, zrumień kromki chleba z obu stron.
4. Na każdą kromkę chleba połóż równą ilość smażonych pieczarek i cebuli. Posyp serem żółtym.
5. Ustaw tosty z pieczarkami i serem na blasze do pieczenia i umieść je w nagrzanym piekarniku, pod grill, przez około 3-5 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
6. Podawaj gorące tosty z pieczarkami i serem jako przekąskę lub dodatek do sałatki.
Smacznego!