Przepis na wafle z galaretką i śmietaną 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku
- owoce do dekoracji (opcjonalnie)
1. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W misce miksuje jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie puszysta.
3. Następnie dodajemy ostudzone masło i miksujemy do połączenia składników.
4. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, uzyskując jednolitą masę.
5. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją delikatnie olejem lub masłem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
6. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta - ilość zależy od wielkości gofrownicy, pamiętając, aby nie nałożyć zbyt dużo ciasta, bo będzie się rozlewać podczas pieczenia.
7. Gofry smażymy, aż nabiorą złocistego koloru.
8. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy tylko połowy ilości wody, aby galaretka była bardziej steżała.
9. Po ostudzeniu gofrów, kroimy je na mniejsze kawałki.
10. Na każdym kawałku gofra kładziemy łyżeczkę galaretki i śmietanki.
11. Na wierzchu możemy ułożyć owoce jako dekorację.
12. Smacznego!